Past Projects

The Tower House: Part 1

Feb 8

Written by:
08 February 2018 12:55  RssIcon

We have recently completed this fabulous project at a historic property close to Richmond. The property, named The Tower House, was previously a wing of Barton Hall, dating back to the 1600s with Victorian additions. When our clients bought the property, the Tower House included a separate, and unique, four storey water tower, which is built into the garden wall adjacent to the house.



The owners decided to take advantage of the magnificent setting by building an extension to link the original house with the tower, and beyond, by demolishing an existing storage building and replacing it with a single storey glass-fronted extension, housing a swim spa, sauna and gym. 



The whole property was in need in modernization, and the owners took on the house in the full knowledge that they had taken on a significant project.  




We started work in the main house, demolishing the existing conservatory and removing the bay window of the original kitchen. A glass fronted extension was built, which more than doubled the footprint of the kitchen, flooding it with light via the glass doors and large roof lantern. 





The tower, although an iconic structure in the village, was not in a habitable condition, and the owners’ vision was to incorporate the Victorian folly into the living accommodation of the house so that it could be preserved for the future. This photo shows the floor which was to become the library:



Restoring the tower presented a significant challenge as the floors had been formed from concrete cast in situ and old railway sleepers. Sections of the floor had to be cut out to form new openings so that a new bespoke staircase could be incorporated.


The owners chose a minimal design for the stairs, incorporating rich red oak and glass to maximize light. 




The tower is used as a creative arts space, housing a music practice room, library and art studio. 



Our joiners built a bespoke library floor, with wrap-around shelves to house the owners’ collection of books. A ladder was made to allow access to the higher shelves. 




Tune into our next post to see the completion of the project.....

Search News

Staley Stonework
T: 01748 821462
E: info@staleystonework.co.uk

Copyright 2018 by Staley Stonework       Site by Purple Creative Services